Poznaj korzyści ze stosowania makuchu rzepakowego w żywieniu trzody!

Materiał paszowy, który pozostaje po wytłoczeniu oleju z nasion rzepaku nadaje się jako wartościowy pokarm dla zwierząt. Nie zostaje on poddany ekstrakcji pozostałości tłuszczu, którego zawartość wynosi do 18% , jest więc doskonałym źródłem białka oraz energii. O czym mowa? Przeczytaj poniższy artykuł i sprawdź, co to jest makuch rzepakowy oraz dlaczego będzie niezastąpiony w Twojej hodowli!

Składniki odżywcze makuchu rzepakowego- moc energii!

Tak jak było powiedziane to powyżej, makuch rzepakowy jest doskonałym źródłem białka oraz energii. W jednej, przeciętnej dawce znajduje się około 35% białka, które jest bogate w aminokwasy siarkowe takie jak:

  • metionina
  • cystyna

Ponadto zawartość energii metabolicznej w makuchu wynosi od 11 do 14 MJ/ kg i zwiększa się wraz z zawartością tłuszczu surowego. Zawartość włókna surowego (głównie celulozy) wynosi około 12% na 90 – 120 g na kg suchej masy.

Makuch rzepakowy – dla jakich grup zwierząt jest najlepszy?

Makuch podaje się przede wszystkim trzodzie chlewnej. Jak skarmiać zwierzęta?

  1. W żywieniu warchlaków nie należy przekraczać mniej więcej 5% udziału makuchu w dawce pokarmowej.
  2. Dla zwierząt starszych można stosować 8% dodatku w pierwszej fazie tuczu, natomiast jeśli chodzi o drugą fazę to można zwiększyć udział pasz do około 10%.
  3. Do mieszanki dla loch można użyć 5% tego składnika.

Należy zwrócić szczególną uwagę, że podawanie wyższych ilości wszystkich pasz rzepakowych, nie tylko makuchu nie jest zalecane, ponieważ powoduje zmniejszenie dziennych przyrostów masy i pogorszenie wskaźników rozrodu, co w efekcie wpływa niekorzystnie na wydajność rzeźną hodowli. Makuch może być również stosowany w żywieniu drobiu, szczególnie na początkowym etapie chowu. Trzymanie się proporcji dawek daje świetne wyniki i znacznie przyspiesza czas chowu wszystkich grup zwierząt oraz przyczynia się do ich lepszego samopoczucia, a także poprawia smak i wartości odżywcze mięsa.

Korzyści ze stosowania ma makuchu rzepakowego

Lizyna jest pierwszym aminokwasem limitującym w diecie dla świń poziom lizyny. Wysoka strawność jelitowa białka tej paszy rzepakowej wynosi około 80%, dlatego też makuch z rzepaku może być podawany zwierzętom, które miały w przeszłości problemy gastryczne lub biegunki. Należy tutaj przypomnieć, że nie wolno przekraczać dawek, ponieważ nadmiar białka może szkodzić. Wspomniana metionina jest pierwszym aminokwasem występujących w paszach rzepakowych – składnika tego może brakować szczególnie w dietach dla drobiu, jeśli nie podajemy pasz rzepakowych, takich jak makuch. Ogromną korzyścią wynikającą ze zastosowania makuchu jest między innymi skrócenie czasu chowu, co bezpośrednio przekłada się na efektywność hodowli i ekonomię gospodarstwa. Makuch jest dostępny przez cały rok i nie jest to drogi surowiec, jeśli weźmiemy pod uwagę jego wartość łatwostrawnego białka i bogactwo aminokwasów. Makuch z rzepaku można magazynować i przechowywać przez około 18 miesięcy od daty zakupu.

Author: jobgrabber.pl